Er du til stærk mad?

23 November 2018
admin

editorial

Skal din chili-con-carne være ekstra hot?

Skal vi lige starte med at nævne Chili Klaus. Det er vi nok nødt til, for har en blevet synonym med chili her i Danmark, over de sidste par år. Han begyndte at kategorisere chilier efter forskellige vindstyrker, afhængigt af hvor stærke de var.

Hvis du eksempelvis spiser en chili vindstyrke 12, så har du selv bedt om det, når der står røg og flammer ud af dine ører.

Men ville du tilsætte så stærk en chilifrugt til din egen chili-con-carne derhjemme? Altså, det ville ikke være typisk for danske smagsløg at sætte pris på så stærk en ret. Vi foretrækker herhjemme nok en lidt mere mild variant. Men selvfølgelig er det smag og behag, og retten må jo altså også gerne smage igennem af chili.

Find en god opskrift ved at klikke på linket her: https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/10355/chili-con-carne

Chili-con-carne stammer fra Mexico – eller hvad?

Du ville garanteret straks sige Mexico, hvis du blev spurgt om, hvor retten stammer fra. Det er helt sikkert den udbredte opfattelse, at chili-con-carne har mexikansk oprindelse.

Men det er faktisk ikke tilfældet. I stedet stammer retten fra den amerikanske stat Texas, som jo grænser op til Mexico. I det tidlige 19. århundrede solgte fattige familier kød på markeder. Den del af kødet som de selv skulle spise, blev blandet op med chili for at få maden til at række længere.

Efterhånden blev disse retter solgt som specialiteter fra boder af de såkaldte chilidronninger. Og chilidronningerne havde ofte mexikanske rødder, hvilket nok er årsagen til, at chili-con-carne bliver forundet med Mexico.

Hverdagsmad eller gourmet?

Du oplever ikke chili-con-carne på gourmetrestauranter. Det er mere en lidt uformel café-ret. Men der er ingen tvivl om, at det er en populær ret, som ofte spises i danske hjem. 

Så nyd din chili – men pas på vindstyrke 12.