Traditionsrigt kunsthåndværk møder moderne lampedesign

23 February 2020
Marie Pedersen

editorial

LE KLINTs historie

Den danske designvirksomhed LE KLINT har specialiseret sig i designbelysning kombineret med æstetisk og funktionelt kunsthåndværk. Virksomheden blev etableret i 1943, og har siden lagt sig i spidsen som en af Danmarks førende forhandlere inden for designbelysning.

LE KLINT sælger ikke blot lamper, men også en historie. Et af virksomhedens særlige kendetegn er den klassiske foldeteknik, der har fulgt familien Klint, virksomhedens grundlæggere, siden starten af 1900-tallet. Den første plisserede lampeskærm, der siden kom til at danne fundamentet for virksomheden, blev lavet af arkitekt og civilingeniør P.V. Jensen-Klint. De to Klint-sønner, Tage og Kaare, brugte en årrække på at forfine designet, og besluttede i 1943 at gøre det til deres levevej.

I 1972 blev LE KLINT fonden oprettet, og udover at drive virksomheden, yder den også økonomisk støtte til unge arkitekter og designere.

Videreudvikling af klassisk design

Med sin baggrund inden for arkitektur og håndværk, har især den ene af virksomhedens to stiftere, Kaare Klint, sat sit præg på LE KLINTs ikoniske lampedesign. Selvom LE KLINT holder fast i et håndværk, der går mere end 100 år tilbage, har de gennem årene fulgt med teknologien. Resultatet er blevet en virksomhed, der har formået at lade sig inspirere af tidens trends, og samtidig holde fast i det udtryk, der siden 1943 har defineret virksomheden.

LE KLINT har stadig deres foldestue i Odense, og har ikke tænkt sig at udformningen af lamperne skal gøres til en slags samlebåndsarbejde. De har derimod “foldepiger” ansat, til at holde det klassiske håndværk i hævd. Det er især de særlige krydsplisseringer, der foldes af de fingernemme piger. Håndværket minder på mange måder om kunstformen origami fra Kina og Japan. Her foldede man bl.a. lamper i rispapir. Japan er den dag i dag et af LE KLINTS største eksportmarkeder, fordi de to kunstformer minder så meget om hinanden.