Hvorfor har jeg brug for en boligadvokat, når jeg skal købe bolig?

20 October 2019
Astrid Pedersen

editorial

En af de største fejl mange boligkøbere – især førstegangs købere – begår, er at stole blindt på ejendomsmægleren i den tro, at han eller hun er deres ven. Men en ejendomsmægler er ikke en mægler – altså en uvildig formidler af boliger – i ordets egentlige betydning.

I følge loven må en ejendomsmægler kun repræsentere den ene af parterne i en bolighandel rent juridisk. Og da ejendomsmægleren tjener sine penge på at sælge så mange boliger som muligt – og helst til den højest mulige pris – på så kortest mulig tid, vil han eller hun typisk vælge at stille sig på sælgers side.

Dette betyder ikke, at ejendomsmægleren vil lyve over for dig som køber, men at vedkommende muligvis ikke vil give dig anden information, end den vedkommende efter loven er forpligtet til at tilvejebringe. Det er således dit eget ansvar at afdække, om der skulle være forhold vedrørende boligen, som kunne påvirke din beslutning om at købe denne. Og til dette formål er din boligadvokat gerne behjælpelig.

Hvad gør en boligadvokat?

Fra det øjeblik, hvor du har skrevet under på en købsaftale, vil du – såfremt denne aftale er forsynet med et advokat forbehold – have et fjorten dages vindue, i hvilket du har mulighed for at lade din advokat læse al relevant dokumentation igennem. I disse fjorten dage er boligen reserveret til dig, og du kan uden omkostninger vælge at springe fra handelen igen.

Det er således vigtigt, at du sikrer dig, at købsaftalen er forsynet med et sådant forbehold – og at du kontakter en boligadvokat snarest muligt efter underskriften. Din boligadvokat vil herefter på nøgtern og uvildig vis kunne rådgive og vejlede dig vedrørende dit køb, således at du kommer trygt i mål med din bolighandel.

Du kan finde din boligadvokat på eboligadvokat.dk