Hvad er røntgen- og ultralydundersøgelse?
Røntgenstråler og ultralyd er to af de mest almindelige former for medicinsk billeddannelse. De bruges til at diagnosticere en lang række forskellige medicinske tilstande. I denne artikel vil vi diskutere, hvad røntgenstråler og ultralyd er, og forklare forskellene mellem dem. Vi vil også give nogle oplysninger om, hvordan disse undersøgelser udføres.
Røntgenstråler er en type stråling, der kan passere gennem kroppen. De bruges til at skabe billeder af kroppens indre. Røntgenstråler bruges oftest til at diagnosticere knoglebrud, men de kan også bruges til at påvise infektioner, tumorer og andre tilstande.
Ultralyd er en type lydbølger, der også kan passere gennem kroppen. Ultralyd bruges til at skabe billeder af kroppens indre. Ultralyd bruges oftest til at diagnosticere problemer med organer som f.eks. hjertet eller leveren. Det kan også bruges til at opdage tumorer, cyster og andre tilstande.
Vær rolig – scanning er uden bivirkninger
Både røntgenstråler og ultralyd er sikre for patienterne og har ingen bivirkninger. Disse undersøgelser er er smertefri og kræver ingen særlig forberedelse.
Hvis du er blevet bedt om at få foretaget en røntgenundersøgelse eller ultralydsundersøgelse, vil din læge forklare dig proceduren for dig. Du vil blive bedt om at fjerne tøj eller smykker, der kan forstyrre undersøgelsen. Derefter vil du blive bedt om at lægge dig på et bord.
Den tekniker, der udfører undersøgelsen, vil placere dig, så det område af din krop, der skal undersøges, er i den korrekte position. Derefter fører de et apparat, en såkaldt transducer, hen over din hud. Transduceren udsender lydbølger, som passerer gennem din krop og skaber billeder på en computerskærm.
Du kan blive bedt om at holde vejret i korte perioder under undersøgelsen, så billedet bliver klart . Hele proceduren tager ca. 30 minutter.
Efter scanningen kan du tage tøj på og fortsætte din dag som sædvanlig. Der er ikke behov for nogen særlig pleje efter scanningen. Du vil få en kopi af billederne fra scanningen, som du kan drøfte med din læge ved din næste aftale.