Husblog: sådan får du mest ud af dit håndværkerfradrag

29 December 2020
Anne-Mette Hansen

editorial

Du har helt sikkert hørt om håndværkerfradraget. Måske har du gået og tænkt over, om det er relevant for dig. Det kan sagtens være, at det er. Du får nemlig fradrag for et væld af ydelser på din bolig, når du f.eks. energioptimerer eller gør boligen mere miljøvenlig. 

Desuden får du også fradrag for mange services som vinduespudsning og havearbejde. Læs med i denne guide, og få en fuld oversigt over håndværkerfradraget. 

Hvad er håndværkerfradrag?

Det har eksisteret i flere år, men blev i 2018 en permanent del af boligjobordningen. Det vil sige, at du kan få fradrag i din skatteberegning, når du kan dokumentere, at du har fået foretaget ydelser på din bolig. 

Det er dog ikke alle ydelser, der er godkendt til håndværkerfradrag. Dem der er, er typisk udvalgt, fordi de gør din bolig bedre for miljøet og bedre at bo i. 

Hvilke ydelser kan jeg benytte det til?

Ydelser der er godkendt til håndværkerfradraget, er blandt andet:

1. Energioptimering af boligen – f.eks. efterisolering eller udskiftning af vinduer og døre.

2. Optimering af energiforsyning – f.eks. skift fra oliefyr til varmepumpe eller at få sat solceller på taget.

3. Klimasikring – f.eks. dræn eller regnvandsfaskiner på din grund.

4. Grønne ydelser – det kan være afmontering af brændeovne eller udvendig maling.

5. Tekniske ydelser – installation af tyverialarm eller tilslutning til bredbånd.

6. Services – rengøring, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde.

Hvor meget får jeg i fradrag?

Hvad du kan få i fradrag er helt sikkert også interessant. Det er faktisk sådan, at fradraget er personligt. Det vil sige, at alle i husstanden kan benytte sig af det. Så længe man er over 18 år og har en lønindtægt. 

Økonomisk set får du 26% i fradrag. Det er på arbejdslønnen inkl. moms, men ikke på de materialer der bruges til arbejdet. I 2020 kunne man få 12.500 kr. i håndværkerfradrag. Læs mere om det her.